17-05-2017 Kennisavond bij Essent

17 mei 2017 || Kennisavond bij Essent

Programma:

17.30 uur: Ontvangst + Buffet
18.30 uur: Opening door dagvoorzitter
18.35 uur: Welkom Essent & Intro Essent
18:50 uur: Peter van Steene, Senior Business Analist (Essent): Simply Deliver
19.35 uur: Garm Lucassen (Universiteit Utrecht): Effectiever Samenwerken met de Grimm User Stories Method
20:20 uur: Pauze en zaalwissel
20:30 uur: Parallelsessies:

  • Workshop 1: Essent: Hackathon
  • Workshop 2: Garm Lucassen (Universiteit Utrecht): Workshop Grimm User Stories Method
  • Workshop 3: René Romkes: User Story Mapping
  • Presentatie 4: Anne Jacobs & Bert Reitsma (CJIB): Programma Digitalisering

21:10 uur: Afsluiting & borrel
22:00 uur: Einde kennisavond


“Simply Deliver” door Essent

Samenwerken als 1 keten om de meeste waarde te leveren in zo kort mogelijke tijd, dat is het streven van de Simply Deliver way of working bij Essent. Essent is ruim zeven jaar geleden begonnen met de Agile manier van werken en heeft via Simply Deliver de schaling naar echte Business IT samenwerking gevonden.

Van Release Definition tot Solution Shaping en van Refinement to Delivery werken Business en IT samen om zo snel mogelijk werkende software op the leveren die voldoet aan de wensen van de klant en deze overtreft. Peter van Steene, Senior Business Analist bij Essent vertelt hoe we deze samenwerking tot stand hebben gebracht en wat we er dagelijks nog van leren.

Download

Hackathon Essent:

Bezoek als klant de hackathon bij Essent en geef feedback op de ideeën/producten welke door multidisciplinaire teams (business én IT) binnen 24 uur worden gerealiseerd. De hackathon start om 12:00 woensdag, gaat door de gehéle nacht en eindigt om 12:00 uur donderdag. Als bezoeker van de kennissessie krijg je de kans om een stukje te ervaren en bij te dragen aan de producten die worden ontwikkeld tijdens deze hackathon. Doel van een hackathon is dat de deelnemers de vrijheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Een hackathon is een uitgelezen moment om te experimenteren met nieuwe techniek
en, maar boven alles is een hackathon leuk!

Over Peter van Steene:

Kennisgebieden: Simply Deliver, Business Analysis, Verandermanagement, Huis-op-orde, coaching, lean, procesmanagement, Support cluster, batchverwerking,
metering, trading, asset development.
Recente projecten: Phase-out Accept e-mail, Multi-year discounts, SEPA Incentives, Multibranding, Red-Zones, Forward Flow, 100% meterstanden, NMM,
performance management
Geboortedatum: 20 mei 1980
Opleidingen: Technische Bedrijfskunde TU/e
Werkverleden: Essent IT Traineeship – PMO Technisch Projectmanagement, Business support IM Trading, Business Support IM PPBD. IM B2C Greenfield –
configuratiemanagement, Teamlead Performance management
Woonplaats: Eindhoven

Over Claartje van der Meer

Kennisgebieden: Online, MijnEssent en MijnED,MPR, E2E processen Contracting, Marketing en General Questions, Compliance, BI XM2 en Vaultage, Support
Recente projecten: One IT, E-card, WUS, EVM
Geboortedatum: 20-05-1980
Opleidingen: Grafisch ontwerp en Webdesign, PABO
MBTI: ESTP
Werkverleden: Scrum Master AOL, Essent B2C Vrije Markt Team, Front Office Support Center, Procesmanagement, Business Process Support BI en Reporting,
Business IT prioritization, Product Owner by Proxy
Woonplaats: Drunen


“Effectiever Samenwerken met de Grimm User Stories Method” door Garm Lucassen:

Dankzij de toenemende populariteit van Agile methoden zoals Scrum, Kanban en XP, beginnen steeds meer bedrijven te werken met user stories. In een recente enquête drukte bijna de helft van alle softwareprojecten hun requirements uit in user stories. Ondanks de hoge adoptie, worstelt de praktijk nog iedere dag met het creëren van user stories. Onze analyse van 1000+ exemplaren uit de industrie onthulde dat bijna de helft van alle user stories makkelijk te voorkomen defecten bevat. Tijdens deze presentatie leer je hoe dit soort defecten te voorkomen door duidelijk en compacte user stories te formuleren met de Grimm User Stories Method.

Download

Workshop Grimm User Stories: 

Gedurende deze interactieve workshop gaan we dieper in op een verzameling user stories. Is het mogelijk om met splinternieuwe tools ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht relevante inzichten op te doen? We doorlopen automatisch gegenereerde functionele modellen van de software en gaan gezamelijk op zoek naar conflicten, ambiguïteit en missende user stories.

Download

Over Garm Lucassen:

Garm Lucassen is als PhD kandidaat verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar user stories. Door samen te werken met softwarebedrijven over heel de wereld, doorgrondt hij langzaam maar zeker de onbeantwoorde vragen rondom user stories: waarom zijn deze agile requirements eigenlijk zo populair? Hoe komt het dat user stories zo effectief zijn? Welke tools zijn er te bedenken om de praktijk nog betere user stories te laten maken?


“Story Mapping” door René Romkes:

Door middel van Story Mapping kunnen we beter inzichtelijk maken wat er minimaal gerealiseerd moet worden, ook wel de ‘walking skeleton’ genoemd. Het minimale product wordt duidelijk langs een horizontale as gelegd.

Langs de verticale as wordt de verfijning aangebracht. Hierdoor ontstaat een overzicht van wat er in de verschillende stappen gedaan moet worden. Door regelmatig te kijken naar de story map en deze aan te passen, behoud men overzicht.

Zeker bij grote projecten helpt story mapping om duidelijkheid te krijgen over het eerste MVP (Minum Viable Product) en de volgende producten. Tevens geeft het stakeholders inzicht in wat zij geleverd krijgen.

René neemt je in de sessie op enthousiaste wijze mee aan de hand van een concreet voorbeeld.
In drie iteraties leer je waar je op moet letten bij het maken van een story map, zodat je dit kunt toepassen op je eigen project.

Over René Romkes:

René is een agilist in hart en nieren. René studeerde informatica en heeft voor verschillende bedrijven gewerkt. In 2001 startte hij RTO (nu APMCC) en werkte als projectleider aan verschillende grote projecten. Vanaf 2004 schakelde hij over op het agile werken en werkte als Scrum Master voor diverse organisaties. In 2014 behaalde René het predicaat Agile Master en werd kort daarna voorzitter van Agile Holland. René is zeer gepassioneerd prediker van agility en helpt organisaties meer agile te worden.


“Digitalisering bij CJIB” door Bert Reitsma en Anne Jacobs

Het programma Digitalisering is in het leven geroepen om oplossingen neer te zetten, die ervoor zorgen dat de burger zo makkelijk mogelijk haar zaken kan regelen bij het CJIB. Het programma is als startup neergezet. Samen met een groep enthousiaste medewerkers is het programma inmiddels uitgegroeid tot een innovatiemachine van formaat. Het Digitaal Loket is het beste voorbeeld van het innovatieve programma. Via het Digitaal Loket kunnen burgers hun verkeersboetes en flitsfoto’s online inzien en daarbij meteen in beroep gaan of de boete betalen.  

Over Bert Reitsma: 

Bert Reitsma is programmamanager Digitalisering bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het innoveren van de processen van het CJIB. 

 

 

Over Anne Jacobs: 

Anne Jacobs is informatieanalist bij Quintor. De afgelopen drie jaar is zij ingezet bij het programma digitalisering van het CJIB. Zij houdt zich bezig met verschillende projecten binnen het programma en is o.a. verantwoordelijk voor het Agile voortraject.